Zgodilo se je v šoli

Kaj vse smo počeli, Oglejte si čudovite fotografije naših učencev in malčkov. Razvedri pa naj vas tudi kakšen videoposnetek

Zimski ŠD na daljavo (4. - 9.)R
ŠD - Igre na snegu (1. r. do 4. r.)
KD - Prosto po Prešernu

V sredo 14. 10. 2020 smo si v Cankarjevem domu ogledali predstavo z naslovom Prosto po Prešernu. Po malici smo se sprehodili po Ljubljani. Na poti domov pa smo se ustavili še na Jurčičevi domačiji.

Letna šola v naravi (6. r. Strunjan 2020)
Projekt TVU: Obisk gledališča (1.-3.r)

V tednu otroka, smo si v sredo, 7. 10. 2020 v Lutkovnem gledališču ogledali lutkovno predstavo Zverjasec. Z učenci prve triade smo se z avtobusom podali v Ljubljano. Med samo vožnjo so si učenci ogledovali promet in sredi glavnega mesta tudi signalizacijo velikih prometnih križišč, ki jih doma ne vidijo. Peljali so se mimo železniške in avtobusne postaje ter opazovali visoke stolpnice in velike zgradbe.

Zaradi prenove zgradbe nam je Lutkovno gledališče našlo prostor za ogled predstave v Festivalni dvorani. Pred in med predstavo so organizatorji poskrbeli za varnost pred korona virusom, a kljub vsemu omogočili otrokom doživeto spremljanje lutkovne predstave. Otroci so bili zelo zadovoljni.

Ko smo se vračali domov, nas je šofer popeljal še mimo tržnice, ki si jo v običajnih okoliščinah vedno ogledamo v živo, da začutimo utrip tudi tega dela mesta, ki ga v našem kraju ni.

Projekt TVU: Beremo skupaj

V letošnjem šolskem letu so se tudi petošolci naše šole ob nacionalnem mesecu skupnega branja priključili projektu BEREMO SKUPAJ. Vsak dan 15 minut druge šolske ure so namenili branju. Poiskali so si miren kotiček v razredu ali v zgornji avli šole, se udobno namestili in se prepustili bralnim užitkom.

Odločili so se, da bodo brali tudi naslednje mesece in tako prebrali vse knjige za bralno značko.

Projekt TVU: Evropski dan jezikov

V petek, 25. 9. 2020 je bil na naši šoli pouk angleščine namenjen spoznavanju tudi drugih evropskih jezikov. Učenci tretje triade so pri pouku poslušali posnetke pogovorov v tujih jezikih in poskušali ugotoviti, za kateri jezik gre. Ogledali so si tudi video posnetke. V parih so za izvornimi govorci ponavljali dialoge predstavljanja. Kar so se naučili, so predstavili sošolcem.

V italijanščini, francoščini, nemščini, španščini, ruščini in hrvaščini so brali krajša besedila in spoznavali značilnosti izgovorjave in zapis besed v zgoraj omenjenih jezikih.

NAŠA PRVAKINJA

Tia Mišič je v soboto 19. 9. 2020 dosegla prvo mesto v poletnem biatlonu. Je državna prvakinja … BRAVOOO !

Projekt TVU: Obisk knjižnice in praznovanje 60. obletnice BZ

Današnji dan, 17. 9. 2020 je bil s prispevkom na šolskem radiu tudi na naši šoli obeležen kot začetek praznovanja 60. obletnice bralne značke.

Prav posebno doživetje pa so imeli prvošolci, saj jih je knjižničarka Marija Montanič prav prijazno povabila na prvo srečanje v knjižnico.

Predstavila jim je delovanje in postavitev knjig v knjižnici, ter jim pokazala mesto, kjer si bodo prvošolci lahko izbirali knjige v letošnjem šolskem letu.

Povedala jim je, da se je na ta dan pred »mnogimi« leti rodil in po 80 – tih letih na isti dan umrl slovenski pisatelj France Bevk. Na zemljevidu jim je pokazala njegov rojstni kraj Zakojca, da so otroci lahko videli, kako daleč je ta kraj od našega doma. Za tem jim je prebrala pravljico Stefana Gemmela z naslovom Nekoč je bila …Otroci so se udobno namestili in poslušali, kako je miška poskušala najti mir za branje.

Za zaključek je knjižničarka prvošolcem podelila slikanico Smejalnik in cvililna zavora Slavka Pregla in ilustratorja Kostje Gatnika, ki jim ga podarja Društvo bralna značka Slovenije – ZPMS Zveza prijateljev mladine.

V OPB so učenci pobarvali še Ostržka, ki je maskota bralne značke.

Projekt TVU: Ročna dela

Četrtošolke so pod vodstvom mentorice Renate Peterlin septembra začele s projektom ROČNA DELA. Na prvem srečanju so spoznale različne vrste blaga, mentorica pa jim je povedala, katere pripomočke bodo poleg blaga še potrebovale za šivanje in vezenje.

Že na naslednjem srečanju, 16. 9. 2020 so se deklice naučile šivati gumbe in bile pri tem zelo uspešne ter navdušene nad svojo novo osvojeno spretnostjo.

Ta projekt bo potekal tekom celega šolskega leta. Deklice se bodo poleg šivanja gumbov naučile tudi različnih vbodov (ploščati, zančni, križni).

Ko bodo osvojile različne vbode, bodo izvezle motive na prtičkih, izdelale voščilnice, okrasile izdelke iz blaga, … .

Meseca marca pa bodo pripravile prvo razstavo ročnih del, ki jih bodo naredile. Take veščine naj bi obvladala vsa dekleta, da za vsak odtrgan gumb ne bo potrebno iskati šivilje.

Projekt TVU: Šolski kros (1. - 4.r)

Ker zaradi korona virusa letos na naši šoli ne bomo izvedli medobčinskega krosa, smo se odločili, da bomo izvedli šolski kros za učence 1. do 4. razreda.

Danes, 16. 9. 2020, smo se z učenci v organizirani skupini odpravili na travniško polje, kjer nas je pričakala označena kros proga.

Na poti od šole do Travnika so učenci upoštevali prometne predpise, da smo varno prispeli do cilja.

Po predhodnem razgibavanju smo si vsi udeleženci ogledali progo in se pogovorili o načinu teka in športnem obnašanju.

Učenci so se potem z vrstniki pomerili v teku, kjer so preizkušali svojo moč, vzdržljivost in hitrost. Učenci so tekli po razredih (deklice skupaj, dečki skupaj). Na prizorišču je vladalo vsesplošno vznemirjenje in navijaško vzdušje. Učenci so športno navijali za vse udeležence v teku.

Po zaključku tekmovanja je gospod ravnatelj Andrej Starc zmagovalcem podelil prislužene medalje, vsem udeležencem pa priznanja za sodelovanje na krosu.

Zadovoljni smo se po isti poti vrnili v šolo.

Projekt TVU: ŠD - Pohod (1.- 4. razred)

Danes, 11. 9. 2020 smo z učenci prve triade izvedli prvi letošnji športni dan – POHOD. Pridružili so se nam tudi četrtošolci. Ob 8.20 smo se zbrali v razredu.  Preverili smo, ali smo vsi primerno obuti in oblečeni. Pogovorili smo se tudi o varni hoji ob prometni cesti in po kamnitih stezah. Po malici smo se odpravili  na pot. V organizirani skupini smo odšli na pohod po cesti za Lož, nato zavili pod Taborom proti zaselku Matevljek.  Od Matevljeka smo pot nadaljevali ob pašnikih do križiša v gozdu. Tam smo si privoščili prigrizek in pijačo. Po počitku smo se odpravili nazaj. Ustavili smo se še  na travniku pod gozdom, kjer so se učenci lahko igrali različne igre, se lovili, igrali z žogami. Na teh pašnikih so se pred davnimi časi igrali njihovi dedki in babice, ko še pasli krave in drobnico. Danes za živino skrbi električni pastir, otroci pa so se igrali igre sodobnega časa. Otroci so se spomnili, da so jim o tem že pripovedovali stari starši. Na poti domov smo se večkrat ustavili in se osvežili s pijačo. Učencem je bilo na športnem dnevu lepo. Vrnili smo se rahlo utrujeni, a zadovoljni. Naše druženje  smo zaključili ob 12.40.

 

Projekt TVU: Pohod do Ogenjce (5. -9.r)

V četrtek, 10. 9. 2020 so se učenci od 5. do 9. razreda skupaj z razredniki in drugimi spremljevalci odpravili na daljši pohod do partizanske bolnišnice Ogenjca. Ta bolnišnica je delovala v naših gozdovih med 2. svetovno vojno vse do izdaje, v času italijanske roške ofenzive julija 1942, ko je prišlo do tragičnih dogodkov v naših krajih in uničenja bolnišnice.

Učence sta po gozdnih poteh do obnovljene stavbe in kraške jame vodila ravnatelj Andrej Starc in hišnik Rado Ruparčič.

Na cilju so si učenci lahko ogledali prenovljeno stavbo, v kateri je zdaj manjši »muzej«. Nekateri učenci pa so se spustili v rov kraške jame, v katerega so se skrivali ranjenci v času ofenzive. Tako so se učenci seznanili tudi z delčkom zgodovine domačega kraja. Po napornem pohodu so se učenci po drugi poti in pašnikih vrnili v šolo.

Projekt TVU: Kuža Pazi

Že sam prisrčen vstop maskote KUŽA PAZI v učilnico prvošolcev in drugošolcev je v četrtek, 10. 9. 2020, na otroke naredil prijeten vtis. Otroci so kužka takoj prepoznali, saj že nekaj časa okrog vratu nosijo rumene rutice z njegovo sličico. Kuža Pazi svetuje in varuje. Otroci so mu povedali, čemu so namenjene rutice okrog njihovega vratu. Ko so se pogovorili o varnosti in pravilnem ravnanju, je Kuža Pazi otroke prijazno povabil ven, kjer bi vse znanje o prečkanju ceste praktično pokazali. Še pred tem so skupaj ugotovili, da je zelo pomembno poznavanje pojmov levo in desno. Učenci so Paziju povedali pesmico Leva – desna in vse nazorno pokazali. Ko smo prišli do prvega prehoda za pešce, je Kuža Pazi otrokom pokazal pravilen način prečkanja ceste, otroci pa so za njim v parih vadili. Pravilno prečkanje smo vadili na vseh prehodih v bližini šole. Ker v našem kraju nimamo nobenega semaforja, smo sami ustvarili križišče s semaforjem (igralom) in vadili tudi tak način prečkanja ceste. Otroci so ugotovili, da moramo biti previdni na prehodu za pešce, četudi na semaforju gori zelena luč. Na poučnem sprehodu smo srečali tudi otroke iz vrtca, ki so se kužka tudi močno razveselili in se skupaj z njim tudi fotografirali. Ko smo se varno vrnili v učilnico, je Kuža Pazi nagradil prvošolce s praktičnim darilom. Za še večjo varnost so dobili komplet varnostnih pripomočkov (obesek, telovnik, nalepke, trak). Dan smo prijetno preživeli in se veliko naučili.

Projekt TVU: KUBO robotki

V sredo, 9.9.2020, so drugošolci del pouka namenili spoznavanju osnov programiranja in učenja s pomočjo KUBO robotkov.

Predstavniki Podjetniškega inkubatorja Kočevje so otrokom prijazno predstavili, kako robotki delujejo in čemu so namenjeni. Nato so učenci v parih robotke tudi preizkušali. Sproti so dobivali različne naloge, ki so jih morali opraviti po navodilih. Preko igre z robotki so se učili osnove programiranja. Hkrati pa so razvijali orientacijo, logično razmišljanje, motoriko in ostale spretnosti. Veliko so morali uriti sodelovalno učenje in timsko delo. To pa ni bilo težko, saj so bili učenci nad robotki zelo navdušeni.

Projekt TVU: Varne poti v šolo in domov

V torek, 8. 9. 2020 je policist Policijske postaje Ribnica Toni Vidmar z obiskom v učilnici presenetil prvošolce. Po rahlem presenečenju so se sprostili in se z njim pogovarjali o tem, kako otroci prihajajo v šolo in odhajajo domov. Povedali so mu, da nosijo rumene rutice zaradi varnosti in sicer, da so bolj vidni na cesti.

S prvošolci smo pogosto zunaj in si ogledujemo šolsko okolico, zato moramo biti še posebej pozorni in vidni, ko hodimo v skupini, saj so otroci in njihovo vedenje nepredvidljivi.

S policistom smo se sprehodili po pločniku do bližnjega prehoda za pešce, kjer je policist pokazal učencem pravilen način prečkanja ceste, otroci pa so se v tem tudi preizkušali. Po vrnitvi v razred, smo se s policistom dogovorili, da nas bo še obiskal, otroci pa mu bodo pokazali, če bodo s časom postali že kaj bolj vešči kot udeleženci v prometu.

Ko smo se poslovili od policista, smo se pogovorili še o tem, kako še poskrbimo za varnost, saj ravno prvošolci prihajajo v šolo s starši kot potniki v avtomobilu. Otroci vedo in potrdili so, da v avtomobilu redno uporabljajo varnostne sedeže in varnostne pasove.

Projekt TVU: Zobkovadba

Prvošolce je v ponedeljek, 7. 9. 2020, obiskala medicinska sestra Anka Debeljak. Otroke je seznanila s poklicem medicinska sestra in njenim delom. Učencem je pokazala natančen postopek umivanja rok, saj je to zdaj v času korona virusa  njihovo zelo pomembno šolsko opravilo. Našteli so tudi druge dele telesa in lutki Krokozobko in zobna miška sta se zavzela predvsem za skrb za čiste zobke. Otroci so povedali,  kdaj in kako skrbijo za svoje zobke. Za zdrave zobe pa je pomembna tudi zdrava prehrana. Posebno jabolka so zelo dobra za zdrave zobe, saj včasih (ne vedno) lahko nadomestijo tudi zobno ščetko. Otroci so zaužili vsak svoje jabolko in ugotavljali, kaj se dogaja v ustih. Tekom dejavnosti so otroci izdelali svoje Mape za zdravje, kjer bodo shranjevali tudi različne učne liste o skrbi za svoje telo nasploh. Danes so v mapo vložili tabelo, v katero bodo dnevno risali jabolka, ko bodo sadež jedli. Po predhodnem soglasju staršev, bo projekt potekal en mesec. Sproti bom pregledovala tabele in otroke spodbujala k zdravi prehrani. Po zaključku projekta, bodo učenci prejeli priznanja. Na koncu današnjega dne so se otroci naučili še pesmico Moji zobki in jo veselo prepevali.

 

Prvi šolski dan

JUPI spet je šola.

 

Prireditev ob zaključku šolskega leta
KIZ - beremo angleške knjige

Branje angleške literature v okviru knjižnične vzgoje.

Vesela šola

Priprave na tekmovanje iz Vesele šole

Športne igre

Dobro smo se razgibali.

 

Zlata petka

Sprejem odličnjakinje pri županu.

 

Športni dan na DALjAVO

Pa smo ga izpeljali: zimski športni da. In to na snegu in na daljavo. Bravo! In hvala za vse fotografije… Uživali smo!

 

Razstava starih knjig
PUST

Bilo je vseh vrst mask bile so lepe, grozljive, smešne. Manjkale so samo živali.

 

Eksperimentalne delavnice 7. razred

V sredo 29.01.2020 so se učenci 7.r v okviru predmeta Naravoslovje, udeležili eksperimentalnih delavnic na temo Voda. Delavnice so potekale na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, njihov namen pa je spodbujati učenje z raziskovanjem.
Učenci so se preko eksperimentalnega dela, spoznavali z laboratorijsko steklovino in kemikalijami, se naučili veliko novega, predvsem pa se zabavali.

 

Svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki

Navijali smo za naše biatlonce. Bil je lep sončen dan.

 

Medobčinsko prvenstvo v nogometu

V Kočevju, je 22.11.2019 potekalo medobčinsko prvenstvo v nogometu za dečke letnik 2005 in mlajše. V konkurenci ekip iz Sodražice, Ribnice in Kočevja, smo osvojili 1. mesto in se ponovno uvrstili na področno tekmovanje. Iskrene čestitke fantom, saj je to za našo šolo s tako malo učenci ponovno izreden uspeh. Več o samih rezultatih lahko preberete v zavihku tekmovanja.

 

Knjižni sejem 2019
Tradicionalni slovenski zajtrk
TD 1.r Promet

Z učenci 1. razreda smo izvedli tehniški dan na temo Promet. Izdelali smo prometne znake in prometna sredstav ter jih razstavili.

Razstava del likovne kolonije v KTC-ju
Razstava del likovne kolonije v KTC-ju
TD - Promet (2.r)

Učenci drugega razreda so letošnji prvi tehniški dan namenili obnavljanju in spoznavanju prometnih pravil, pomenu varnosti in vidnosti v cestnem prometu. Še posebej smo bili pozorni na pomen vidnosti pešcev in pravilnemu pripenjanju z varnostnim pasom v vozilih. Izdelali pa smo tudi vozila iz odpadne embalaže.

Varno v prometu

Učenci prvega razreda so skupaj z učiteljicama spoznavali varnost v cestnem prometu v okolici šole. Da bi bila varnost še večja, jih je ob tem spremljal tudi policist g. Toni Vidmar. Učenci so spoznavali cestna pravila ter se učili pravilno prečkati cesto.

Vikend za nadarjene - Vojsko
KD Ogled baletne predstave Peter in volk

Z učenci prve triade smo v četrtek, 19. 9. 2019, izvedli prvi kulturni dan in si v ljubljanski Operi ogledali zelo zanimivo baletno predstavo Peter in volk. Učenci so predstavo ves čas spremljali z velikim zanimanjem. Po ogledu predstave smo se še sprehodili po Ljubljani in si ogledali nekaj znamenitosti v centru našega glavnega mesta.

Skrb za zobno higieno

Vsako leto z učenci v okviru pouka skrbimo tudi za zobno higieno. Zelo radi povabimo v šolo tudi medicinsko sestro go. Anko Debeljak, ki učence na primeren način opozarja in uči pravilne skrbi za zobno higieno. Tako je bilo tudi letos. Z učenci 1. in 4. razreda smo osnove higiene osvajali v četrtek, 12. 9. 2019, z učenci drugega in tretjega razreda pa v ponedeljek, 16. 9. 2019.

Ekskurzija

Ogledali smo si Posočje.
Lepa je naša dežela.

Kulturni dan

Ogledali smo si domačijo Primoža Trubarja in poslušali opero Prodana nevesta.
Bil je lep jesenski dan s soncem obsijan.

Prvi šolski dan

Jupiiii, šola!!!

16. likovno srečanje in 7. otroška usvarjalnica
Projekt TVU: Prireditev ob dnevu državnosti in zaključku šolskega leta

Prišel je težko pričakovani dan, zadnji šolski dan v tem šolskem letu 2018/2019. Vsi učenci so se skupaj s svojimi razredniki zjutraj zbrali v matičnih učilnicah. Tam smo učencem podelili spričevala in še nekatera priznanja. Po drugi šolski uri pa smo odšli v šolsko telovadnico, kjer smo se udeležili zaključne prireditve, ki je bila namenjena tudi obeležitvi bližajočega se praznika dneva državnosti. Prireditev se je pričela s slovensko himno, ki so jo zapeli učenci pevskega zbora. Nadaljevanje prireditve pa so popestrile razne zanimive predstavitve posameznih razredov, ki so jih pripravili učenci pod mentorstvom njihovih razrednikov in drugih učiteljev. Vmes so dogajanje popestrile tudi mažoretke s svojimi koreografijami. Kljub temu, da smo vsi skupaj že z nestrpnostjo pričakovali ta dan in se veselili bližajočih se počitnic, pa je bilo današnje slovo vseeno nekoliko otožno in ganljivo. Na tej prireditvi se nismo poslovili samo od šolskih klopi, ampak smo se poslovili tudi od naše dolgoletne učiteljice in sodelavke Mire Krže, ki odhaja na zaslužen pokoj. Vsi ji želimo veliko lepih trenutkov, ki jih bo odslej preživljala izven šolskih učilnic. Nato smo vsi skupaj zapeli še nekaj pesmi in tako s pesmijo tudi zaključili današnjo prireditev.

Projekt TVU: Spoznavanje dinarsko kraškega sveta

Z učenci 4. in 5. razreda smo se v torek, 18. 6. 2019, podali na raziskovanje dinarsko kraškega sveta. Zbrali smo se ob 7.30 uri v šoli, nato pa smo se odpeljali proti Cerknici, kjer smo si v muzeju Jezerski hram ogledali maketo cerkniškega jezera, imeli pa smo tudi multivizijo cerkniškega jezera (prikaz jezera v vseh letnih časih).

Nato smo se s furmanom g. Lojzom Leskovcem popeljali tudi s pravim lojtrnikom po območju jezera. Potem smo z avtobusom nadaljevali pot do Rakovega Škocjana, kjer smo si med drugim ogledali tudi oba znamenita naravna mostova (malega in velikega). Ob 13.00 uri je sledil ogled znamenite Postojnske jame z rednim vodenjem. Za konec današnjega potepanja pa smo se popeljali še v Kozarišče, kjer smo si ogledali grad Snežnik.

Učenci so bili skozi celoten dan zelo motivirani za opazovanje in so z navdušenjem sprejemali zanimivosti na raznih oglednih točkah.

Projekt TVU: Obisk živalskega vrta v Ljubljani

Z učenci prve triade smo v ponedeljek, 17. 6. 2019, odšli na ogled zanimivega živalskega vrta v Ljubljani. Ob 9.00 smo imeli najprej voden ogled in spoznavanje posameznih živali. Nato pa je sledil še skupinski sprehod po živalskem vrtu in ob tem ogled posameznih živalskih vrst. Učenci so bili ves čas navdušeni nad ogledovanjem in spoznavanjem znanih in malo manj znanih živali. Z navdušenjem so nekatere tudi pobožali in tako še bolj spoznavali njihove posebnosti. Med drugim smo si ogledali hranjenje morskega leva in pelikanov, pokrtačili male kozice, opazovali pitje mladih prašičkov, potipali kožo kuščarja in ob tem opazovali njegovo levitev, se preizkusili v pogumu – kdo upa kačo dati okrog vratu in še bi lahko naštevali. Po končanem ogledu, smo si privoščili tudi malico. Nato pa so se otroci lahko malo še poigrali na zabavnih igralih sredi živalskega vrta. Ob 13.00 smo se zopet podali na avtobus in s prihodom v Loški Potok zaključili ta lep junijski izlet naših najmlajših šolarjev.

Projekt TVU: Prireditev ob zaključku 1. razreda

Učenci 1. razreda skupaj z učiteljicama Mojco Kebe in Barbaro Tanko so v torek, 11. 6. 2019 pripravili kulturno prireditev za svoje starše. Prireditev je potekala v matični učilnici. Učenci so se pokazali v svojih dramskih sposobnostih in staršem zaigrali prizorček znane pravljice Kdo je napravil Vidku srajčico (F. Levstik).

Nato so se učenci izkazali tudi v znanju angleškega jezika in izvedli različne angleške pogovore, pesmice in plese. Sledile so še posamezne deklamacije v slovenščini, nato pa še nekaj letošnjih najljubših pesmic, plesov in govorov, ki so jih izbrali učenci in so jih skozi celo šolsko leto radi prepevali in ponavljali.

Vsi obiskovalci današnje prireditve so bili zadovoljni in navdušeni z nastopom letošnjih prvošolcev. Tudi učenci so zelo uživali ob tem, ko so svojim staršem pokazali, kaj vse so se letos naučili.

Obisk Galerije Miklova hiša in Rokodelskega centra

V torek, 4. 6. 2019 smo z učenci 2. in 3. razreda izvedli zanimive kulturno-tehniške delavnice. Najprej smo se zbrali pred Rokodelskim centrom v Ribnici, kjer nas je pričakala kustosinja Nina Rojec in nas popeljala v zgornjo avlo Rokodelskega centra. Tam smo si ogledali zanimiv in poučen animiran film z naslovom Ribica in velikan, skozi katerega smo spoznavali in utrjevali pojme s področja likovne umetnosti. Po ogledu je sledil še pogovor o vsebini. Nato smo se razdelili v dve skupini. Tretješolci so najprej odšli na voden ogled po Galeriji Miklova hiša, drugošolci pa so med tem izdelovali »velikane« iz gline. Nato sta se skupini še zamenjali. Po izvedenih obeh delavnicah, smo se zopet vsi zbrali v Rokodelskem centru. Sledila je še delavnica izdelovanja košarice iz leskovega oz. vrbovega lesa. Učenci so z veseljem sodelovali pri vseh aktivnostih in s ponosom odšli proti domu vsak s svojo košarico.

Projekt TVU: Izlet v Avstrijo

V soboto, 1. junija, smo za učence, ki se kot drugi tuji jezik učijo nemščino, organizirali izlet v Avstrijo, na avstrijsko Štajersko. Po vožnji mimo Ljubljane in Maribora smo najprej obiskali mesto Graz. Med sprehodom po starem mestnem jedru smo si ob odličnem vodenju naše vodičke ogledali »otok na Muri«, arhitekturno zanimivo »hišo umetnosti«, renesančno mestno hišo, opero, staro cesarsko pekarno, orožarno itd. Spoznali smo, kako se bogata kulturna dediščina, ki je pod zaščito UNESCA, krasno spaja s sodobnimi arhitekturnimi dosežki. Povzpeli smo se tudi na grajski hrib in občudovali mesto pod seboj. Potem smo se odpeljali do Riegersburga in obiskali grad, ki stoji na visoki, strmi pečini in nudi na ogled zanimivih zbirk. V neposredni bližini gradu smo si nato ogledali zanimivo in razburljivo predstavo z dresiranimi pticami ujedami, ki je učence zelo navdušila, čisto na koncu pa nas je čakal še najslajši del tega dne – obiskali smo namreč čokoladnico Zotter, kjer smo lahko razvajali brbončice z več kot sto različnimi okusi čokolad.
Celoten izlet je bil zanimiv in prijeten, domov smo se vrnili polni lepih vtisov in novih spoznanj.

Projekt TVU: Varno s kolesom

Učenci 5. razreda so tudi letos uspešno opravili kolesarski izpit. Prvi del so opravili vaje na poligonu na šolskem igrišču, kasneje pa so še prevozili prometno pot v okolici šole. Kolesarje je obiskal tudi policist iz ribniške policijske postaje. Učenci so ponovili osnovna pravila za varno vožnjo s kolesom in katera je obvezna oprema kolesa in kolesarja. Po pregledu koles so prejeli nalepke VARNO KOLO. Učenci so potem vadili premagovanje ovir po poligonu in vaje za varno vključevanje s kolesom v promet na igrišču:

– pričetek vožnje, vožnja naravnost, vožnja z eno roko – menjavanje, nakazovanje smeri, pogled med vožnjo na levo, desno, nazaj, zavijanje v desno, levo,…

Vsi učenci so bili ves čas aktivno vključeni v praktično delo in so pri tem radi sodelovali.

Projekt TVU: Povabimo bodoče prvošolce v šolo

Čeprav se šolsko leto šele izteka, se počasi tudi letos že pripravljamo na začetek novega. Tudi letos smo se odločili, da v šolske prostore povabimo bodoče šolarje, ki bodo septembra prvič stopili v 1. razred. Srečanje s svojima bodočima učiteljicama je bilo v  četrtek, 30. 5. 2019 od 12.30 do 13.30 ure, v učilnici 1. razreda. Učiteljici Mojca Kebe in Barbara Tanko sta otroke povabili v učilnico 1. razreda. Najprej so se predstavili drug drugemu in ob predstavitvi s podajanjem žoge stkali prijetno mrežo prijateljstva. Skupaj so nato prebrali pravljico in se o njej pogovorili. Sledilo je težko pričakovano spoznavanje raznih kotičkov v razredu. Otroci so radi preizkušali razne igre in pripomočke. Spoznali so kotiček dom, se igrali z lesenimi gradniki, urili motoriko s pomočjo raznega drobnega materiala, barvali pobarvanke, risali in podobno. Otroci so bili ves čas zelo motivirani, navdušeni in veseli skupnega srečanja. Vsi skupaj že z nestrpnostjo pričakujejo jesen, ko bodo zares zakorakali v šolo.

Zaključek projekta Čisti zobje

Na naši šoli že več let poteka projekt Čisti zobki pod vodstvom medicinske sestre Anke Debeljak, pod okriljem ZD Ribnica. Skozi celo šolsko leto si otroci pridno čistijo zobe (eni bolj, drugi manj). Večkrat letno pa jih obišče sestra Anka in prekontrolira pravilnost čiščenja zob in čiste zobke. Po potrebi tehniko umivanja zob v posameznem razredu tudi ponovi. Na koncu leta so najbolj skrbni in natančni učenci nagrajeni z nagradnim izletom v Ljubljano, kjer poteka v Hali Tivoli zaključna vseslovenska prireditev. Tam nagradijo najboljše razrede po regijah in razglasijo najboljši razred v čiščenju zob v Sloveniji. Prireditvi prisostvujejo tudi zobozdravniki, predstavniki različnih organizacij in predstavniki države. Na prireditvi nastopi akrobatska skupina Dunking devils in glasbena skupina ČUKI. Letošnje prireditve se je udeležilo 18 najbolj uspešnih učencev in učenk naše šole od 1. do 4. razreda. Na koncu šolskega leta bodo tudi naši junaki prejeli priznanja in praktične nagrade. Čestitamo!

Projekt TVU: Gledališče v DSO Loški Potok

V duhu medgeneracijskega sodelovanja smo v sredo, 29. maja, z igro Pavliha noče v šolo razveselili tudi varovance potoškega doma starejših občanov in nato še starejši dve skupini otrok iz vrtca.

Varovanci doma starejših občanov so nas že pripravljeni čakali v zgornji dvoranici, ko smo prinesli scenske rekvizite in pripravili vse za začetek. Igro so spremljali z zanimanjem, komični liki Pavliha, Kljukec, policaj, krojač, doktor in čarovnica so jih prijetno razvedrili in jim popestrili dan.

Kasneje pa smo gledališče postavili še v učilnici slovenščine in povabili na predstavo otroke iz starejših dveh skupin vrtca, ki so jih Pavlihove dogodivščine prav tako zelo navdušile. Posebej so jim bile všeč komične situacije, ko so se dramski liki lovili, skrivali, si nagajali … in na koncu so kot prava gledališka publika iskreno ploskali.

Projekt TVU: Drugošolci spoznajo pomen humanitarnosti

Naši drugošolci so v petek, 24. 5. 2019 del pouka namenili spoznavanju pomena solidarnosti. Podrobno so spoznavali pomen humanitarnih akcij in dogodkov ter na poseben način nekoliko bolj podrobno spoznali tudi organizacijo Rdečega križa v Sloveniji. Po kratkem kulturnem programu, ki so nam ga pripravili učenci 1. in 3. razreda ter učenki Aleksandra Kitanovska in Lana Mohar je sledil še nagovor  predstavnice Rdečega križa Ribnica ge. Branko Milinović, ki smo jo med nas povabili z namenom, da nam še pobližje predstavi naloge, ki jih opravlja organizacija Rdečega križa. Po uradnem delu smo z učenci nadaljevali z raznimi aktivnostmi, med drugim smo na željo učencev, kar nekajkrat zapeli zelo čutno pesem Lepo je deliti v izvedbi S. Ivančiča in A. Horvat, ki je bila napisana prav v povezavi z organizacijo Rdečega križa in je bila še kako primerna za naš današnji pouk.

Projekt TVU: Zaključni koncert PZ in gledališka predstava

V sklopu tedna ljubiteljske kulture vsako leto pripravimo prireditev za javnost, na kateri ponudimo ščepec našega kulturnega ustvarjanja tudi našim občanom. Tako so se tudi v petek, 17. maja, pred polno dvorano obiskovalcev predstavili otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom Marije Montanič in gledališki klub pod vodstvom Bogdane Mohar. Na začetku prireditve je zapel mladinski pevski zbor, ki se je slovesno poslovil od vseh sedmih devetošolk, ki so vseh devet let prepevale v šolskem zboru in si za to prislužile zlata Gerbičeva priznanja. Od osnovnošolskega prepevanja so se poslovile Lucija, Nika, Monika, Ajda, Katja, Kaja in Saša. Za mladinskim se je predstavil otroški pevski zbor, ki od januarja naprej vključuje tudi prvošolčke, in nam zapel pesmi, ki so jih mladi pevci in pevke v tem šolskem letu radi prepevali. Za zaključek prireditve so nas sedmošolke, vključene v gledališki klub, razvedrile s šaljivo igro Pavliha noče v šolo, ki prinaša sporočilo, da je branje pravzaprav zelo koristna in zanimiva veščina, s katero lahko pomagaš sebi in drugim ter pripomoreš, da je svet lepši in prijaznejši.

 

Projekt TVU: Zaključek bralne značke

V petek, 17. 5. 2019, so imeli učenci naše šole kulturni dan. Namenjen je bil zaključku projekta Bralna značka v šolskem letu 2018/2019.

Na začetku pouka smo si v šolski telovadnici vsi učenci in učitelji najprej ogledali zanimivo gledališko predstavo z naslovom Pavliha noče v šolo v izvedbi učencev gledališkega kluba pod mentorstvom učiteljice Bogdane Mohar.

Preostali del kulturnega dneva pa je bil namenjen pogovoru o prebiranju knjig in spoznavanju slovenskih literarnih del. Vsako leto ob zaključku projekta Bralna značka na šolo povabimo tudi enega izmed slovenskih literarnih ustvarjalcev. Letos nas je obiskala pisateljica, pesnica, dramska igralka in profesorica umetnosti govora ga. Nataša Konc Lorenzutti. Preko svojih literarnih del nam je predstavila svoje življenje in dosedanje dosežke v svetu literature. Na koncu srečanja je vsem pridnim bralcem podelila tudi priznanja društva Bralna značka.

Projekt TVU: Razstava Konec je velike vojne

V zadnjih štirih letih so tako po Sloveniji kot tudi po svetu potekale številne prireditve z namenom obeleženja spomina na prvo svetovno vojno, katera se je končala pred dobrimi 100 leti.  S postavitvijo gostujoče razstave z naslovom Konec je velike vojne, ki je postavljena pod okriljem Muzeja Ribnica, smo se spominu na ta čas poklonili tudi na naši šoli.

Po razstavi nas je zelo nazorno in z zanimivim pripovedovanjem ter zvočnimi posnetki popeljala ga. Marina Gradišnik, magistra zgodovinskih znanosti. Ogleda in vodenja razstave, ki je bilo prilagojeno posamezni starostni stopnji otrok, smo se udeležili z vsemi učenci naše šole.